Polacy coraz częściej lubią eksperymentować w kuchni, a na talerzach pojawiają się dania z różnych stron świata. W poszukiwaniu wyjątkowych smaków i kompozycji często sięga się po rozwiązania, które do tej pory były zarezerwowane dla prawdziwych koneserów i wielbicieli wyszukanych potraw. Nic dziwnego, że coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się pasta, przygotowana w całości z orzechów pistacjowych. Nie zawiera ona zbędnych dodatków, jak mleko, kakao czy cukier, a swoim smakiem z pewnością zachwyci nie tylko zwolenników zdrowego odżywiania.

Pistacjowa rozkosz dla podniebienia

Pistacje to zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych orzechów. Wyróżniają się one nie tylko kolorem, ale również kształtem oraz delikatnym smakiem, przez co bywają nazywane zielonymi migdałami. Są one źródłem wielu cennych dla organizmu składników, takich jak, chociażby wapń, magnez, potas i kwas foliowy. Dzięki temu wpływają pozytywnie na ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Dlatego też ich wykorzystanie podczas przygotowywania różnego rodzaju posiłków jest polecane nie tylko przez kucharzy, ale i dietetyków. Już niewielki dodatek pasty pistacjowej pozwala zmienić smak potrawy i nadać jej wyjątkowego charakteru. Produkt, wykonany w 100% z orzechów pistacjowych, idealnie nadaje się do różnego rodzaju wypieków, również tych wegetariańskich i wegańskich. I to właśnie w cukiernictwie pasta pistacjowa święci największe tryumfy. Można ją wykorzystać do kremów w kulinarnych klasykach, jak chociażby sernik i tarta, a także zaskoczyć gości lub domowników pistacjowymi lodami czy efektownym puddingiem z orzechowym akcentem. Pasta pistacjowa nada słodkim deserom oryginalnego posmaku, dzięki któremu tradycyjne przepisy zyskają nową jakość.

Nie tylko słodycze…

Pasta pistacjowa kojarzy się najczęściej ze słodkimi wypiekami i do takich bywa wykorzystywana. Niemniej jednak istnieje również szereg innych zastosowań, w których produkt sprawdzi się znakomicie! Wystarczy spróbować, chociażby kanapek z pistacjowym kremem, by na zawsze zakochać się w smaku zielonych migdałów. Świetnie sprawdzi się ona również jako farsz do naleśników i dodatek do makaronu, z którego – przy odrobinie fantazji – można wyczarować wykwintne dania zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Pistacje są nie tylko zdrowe, ale i niskokaloryczne. Z tego względu mogą być śmiało wykorzystywane w kuchni osób dbających o zdrową sylwetkę lub starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Pasta wykonana w 100% z pistacji to produkt wyjątkowy. Prosty skład i charakterystyczny smak powodują, że bywa ona coraz częściej wykorzystywana w kuchni i to nie tylko do przygotowywania słodkich deserów. Orzechowy charakter coraz częściej pojawia się bowiem w wytrawnych daniach, a zastosowanie przysmaku rozszerza się na kolejne potrawy. Dodatkowe właściwości zdrowotne sprawiają, że pasta pistacjowa z pewnością na stałe zagości w polskich domach.